Hoe kies je de juiste zoekwoorden?
Bij het online verkopen is het kiezen van de juiste zoekwoorden een belangrijk proces. Dit is geen eenmalige actie, maar een terugkerend onderwerp dat van groot belang is om jouw focus te bepalen. In dit artikel deel ik met jou mijn beste tips om goede zoekwoorden te vinden.
In de afgelopen jaren heb ik tientallen zoekwoordonderzoeken mogen uitvoeren. Van het bepalen van zoekwoorden voor webshops tot campings heb ik hiermee dan ook veel ervaring opgedaan. Hierbij heb ik ontdekt dat het heel verstandig is om de juiste zoekwoorden te kiezen, want dit bepaalt vervolgens de strategie van de content op je site, maar het is tevens belangrijk bij online adverteren. Zorg dus dat het zoektermonderzoek één van je eerste actiepunten is.
Bronnen voor zoekwoordonderzoek
Zodra je weet wat je wilt gaan verkopen, kun je gaan nadenken over zoekwoorden. Hierbij heb ik een aantal bronnen waarmee ik allereerst aan de slag ga. Noteer alle zoekwoorden en zinnen in een document, bijvoorbeeld een Excel document of Google Spreadsheet. Dit kan een heel lange lijst worden, dat is geen enkel probleem. Zodra we deze basislijst hebben, gaan we de zoekwoorden nog filteren.
- Eigen ideeën, zoals synoniemen en verschillende benamingen
- Praat met anderen over jouw online aanbod en luister welke vragen ze stellen en hoe ze zaken benoemen. Welke woorden worden hierbij gebruikt?
- Bekijk de website van concurrenten om te zien welke zoekwoorden zij gebruiken
- Informatie van leveranciers, welke benamingen/omschrijvingen gebruiken zij voor hun producten
- Bekijk de suggesties die Google zelf geeft. Hiervoor zijn 2 manieren. Allereerst typ je een zoekwoord in en kijk je helemaal onderaan de pagina naar de gerelateerde zoekopdrachten van Google. Dit zijn vaak zoekopdrachten van 2 of meer woorden die zeker geschikt zijn om te gaan gebruiken. Maar Google geeft je meer inzicht en dat is direct in de zoekbalk. Tijdens het typen in de zoekbalk van Google krijg je namelijk ook suggesties. Dit kunnen dezelfde suggesties zijn als de gerelateerde zoekopdrachten, maar het zijn ook vaak andere suggesties. Ook deze zijn erg bruikbaar voor je zoekwoordonderzoek.
- Übersuggest van Neil Patel: deze site geeft ook vaak handige zoekwoorden die je kunt toevoegen aan je spreadsheet. Ga naar Keyword Analyser > Keyword overzicht en voer hier een zoekterm in. Nu krijg je via de site een aantal Keyword ideeën.
- Chrome of Firefox extensie Keywords Everywhere. Deze extensie geeft je ontzettend veel goede suggesties voor zoekwoorden. Je kunt bovendien credits kopen om nog meer data van deze zoekwoorden te verkrijgen.
- Google Search Console: als je website al even online staat en organisch verkeer trekt kun je Google Search Console gebruiken als bron voor je zoekwoordonderzoek. Het is bijvoorbeeld heel handig om hier op te zoeken op welke zoekwoorden je al wel wordt vertoond, maar nog niet op de eerste pagina in Google.
Combinaties van zoekwoorden maken
In veel gevallen kan het handig zijn om je zoekwoorden te gaan verdelen in kolommen. Stel dat je een zoektermonderzoek doet voor een website over moestuinbakken die je zowel online als in je tuincentrum in Veenendaal verkoopt. Natuurlijk ga je op zoek naar synoniemen voor moestuinbakken maar omdat je ook lokaal gevonden wilt worden maak je een 2e kolom aan met plaatsnamen in de buurt. Vervolgens kun je nog een kolom met acties aanmaken, zoals kopen, bestellen en aanschaffen. Ook kun je nog een kolom met extra beschrijvingen maken zoals plastic, beste, grote of op poten.
Nu ga je naar de tool MergeWords waar je combinaties gaat maken van alle kolommen in je spreadsheet. Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel zoekwoorden je hebt, maar het resultaat kan nu echt een ontzettend lange lijst van zoekwoorden zijn, variërend van zoekopdrachten van 1 woord tot 3 woorden. De lijst met al deze mogelijke combinaties plak je weer in je spreadsheet. Ik gebruik meestal een nieuw tabblad hiervoor.
De juiste zoekwoorden kiezen
De volgende stap is het bepalen van het maandelijkse zoekvolume van deze zoekopdrachten. Hiervoor maak je gebruik van Google Ads. Ook al ga je niet adverteren is dit alsnog een handige tool om zoekvolumes te bekijken. Als je nog geen Google Ads account hebt, kun je dit aanmaken via deze link. Nu ga je via het menu rechtsboven naar Tools & Instellingen en dan Zoekwoordplanner. Kies zoekvolume en prognoses bekijken en vul hier je zoektermen in of upload deze in een .csv bestand. Je ontvangt nu van Google een gedetailleerd plan met de maandelijkse zoekvolumes van jouw zoektermen.
Het overzicht dat Google maakt van jouw zoekopdrachten kun je ook weer downloaden naar je eigen computer en openen met Excel of een spreadsheet. Sorteer dit overzicht op zoekvolume van groot naar klein en je kunt op zoek naar de pareltjes onder de zoekopdrachten. Dit is heel leuk om te doen, want het zet je direct aan het denken over mogelijke content. Misschien bedenk je zelfs nog nieuwe ideeën en kun je bovenstaand proces nog eens herhalen.
Zoekwoordonderzoek is de basis
Voor heel veel werkzaamheden rondom jouw webshop is zoekwoordonderzoek de basis. Geef dit dus de aandacht die het verdient en je kunt je zoekwoordonderzoek gebruiken voor content, Google Ads, linkbuilding, social media en meer.
Wil je een zoekwoordonderzoek uitbesteden aan mij? Bestel het dan direct via mijn website. Binnen 48 uur ontvang je dit zoekwoordonderzoek in je mailbox.
Zoekwoordonderzoek uitbesteden
Alles weten over WooCommerce?
Ontvang de beste tips direct in je mailbox!