Online verkopen met WooCommerce
Weet jij wat je online wilt gaan verkopen? Dan ben je nu vast op zoek naar een goed systeem waarmee je kunt verkopen via het internet. Op dit blog bespreek ik diverse softwareprogramma’s en ik start met WooCommerce. De reden hiervoor is eenvoudig, ik ken WooCommerce al vele jaren en gebruik het zelf voor tientallen webshops. Dit zijn eigen projecten, maar ook webshops die ik voor anderen realiseer (check www.innonet.nl).
In dit artikel vertel ik je meer over WooCommerce en geef ik je een aantal handige tips.
Dit kun je verwachten van dit artikel
Eerst even wat feitjes over WooCommerce
Mocht je nog twijfelen of WooCommerce een goede keus is, lees onderstaande feiten maar eens door. Ik vond ze op MakeWebBetter.
- De officiële WooCommerce plugin is 129.819.569 keer gedownload van WordPress.org en dit aantal neemt dagelijks toe
- Meer dan 4.414.537 live websites maken gebruik van WooCommerce.
- 7,8% van alle websites wereldwijd maakt gebruik van WooCommerce.
- 93,7% van alle sites met WordPress die online verkopen gebruiken WooCommerce
- WooCommerce is het toonaangevende eCommerce platform met 28,24% van het marktaandeel wereldwijd.
- Van alle e-commerce websites op het internet, maakt 15% gebruik van WooCommerce.
- Als alle WooCommerce winkels één land zouden vormen, zou de omzet van dit land groter zijn dan 35% van alle landen in de wereld!
- In 2019 hadden WooCommerce winkels naar schatting $11.8 Miljard aan Gross Merchandise Volume (GMV).
- WooCommerce plugin is gratis te downloaden via WordPress en ondersteunt 65 talen.
Waarom WooCommerce?
Ik ben groot fan van online verkopen met WooCommerce en dat heeft meerdere redenen:
- De basis van de software is gratis, deze gratis basis maakt het mogelijk om al heel snel te starten met je webshop waarbij je alleen een domeinnaam en hosting moet betalen.
- De basis bevat alles wat je nodig hebt om online te verkopen.
- WooCommerce wordt goed onderhouden door een team van programmeurs, er verschijnen veel updates.
- Er zijn veel mooie thema’s en handige plug-ins die WooCommerce nóg beter maken.
- Je kunt elk soort product verkopen met WooCommerce, van product tot dienst.
Ga je online verkopen met een webshop tot ongeveer 50.000 producten? Dan kun je zeker aan de slag gaan met WooCommerce.
Hoe installeer je WooCommerce?
WooCommerce is een WordPress plug-in en het is dan ook een vereiste om eerst WordPress te installeren op je website. Dit klinkt misschien lastiger dan het is, WordPress installeren is echt niet moeilijk en er zijn veel handleidingen en video’s op YouTube hierover te vinden. Zodra je WordPress site werkt, ga je naar de plug-ins en kies je voor nieuwe plug-in. Nu zoek je WooCommerce op. Installeren en activeren en de basis van jouw WooCommerce webshop staat.
Tip: een stappenplan voor de installatie van WooCommerce vind je ook via op innonet.nl.
Een WooCommerce thema kiezen
Natuurlijk wil je graag een mooie webshop en ook hiervoor zijn er ontzettend veel mogelijkheden met WooCommerce. Allereerst ga je op zoek naar een geschikt thema. Natuurlijk moet je thema WooCommerce ondersteunen. Er is veel keus in thema’s en je hebt de mogelijkheid om een gratis thema of betaald thema te kiezen. Na jarenlang voor gratis thema’s te zijn gegaan heb ik recent besloten meer in te zetten op betaalde thema’s om de simpele reden dat deze meestal beter worden ondersteund en meer mogelijkheden hebben. Ik wil echter één uitzondering maken en dat is het gratis thema OceanWP. In de gratis versie van dit thema vind je heel veel mogelijkheden en dankzij de combinatie met Elementor heb je veel vrijheid in het design van je webshop. Betaalde thema’s vind je ook veel op het internet. Een plek waar ik vaak rondkijk is Themeforest. Op dit moment bevat Themeforest 1311 thema’s die geschikt zijn voor WooCommerce dus ik kan me voorstellen dat je hier ook door de bomen het bos niet ziet. Bij het kiezen van een thema is het dan ook slim te letten op het aantal sales, de reviews en hoe vaak er updates worden uitgebracht. Al deze info is eenvoudig terug te vinden en helpt je zeker bij je keus. Enkele van mijn favorieten zijn Avada, Flatsome en vanwege het unieke design Rey.
Onmisbare plug-ins voor WooCommerce
Eerder in dit artikel heb ik benoemd dat de basisversie van WooCommerce alles bevat om online te verkopen. Dat is grotendeels waar, want helemaal zonder extra plug-ins red je het niet. Met plug-ins kun je een webshop net dat beetje extra functionaliteit geven die de webshop nog beter maakt. Maar ook kun je soms simpelweg niet zonder. Mijn persoonlijke top 5 plug-ins die je op al mijn WooCommerce webshops terugvindt is de volgende:
- Mollie: om online betalingen via iDeal te accepteren
- Rankmath SEO: om je online vindbaarheid te vergroten
- PDF Invoices & Packing Slips: voor facturen en pakbonnen
- WP-Rocket: caching plug-in die je webshop sneller maakt
- UpdraftPlus: om regelmatig back-ups te maken
Behalve bovenstaande plug-ins gebruik ik meestal nog meer plug-ins, afhankelijk van de doelstellingen van de webshop en de wensen van de gebruiker. Op deze website ga je hierover ongetwijfeld nog meer lezen.
Nog even samengevat
Nu je WordPress en WooCommerce hebt geïnstalleerd, een thema hebt gekozen en onmisbare plug-ins hebt geïnstalleerd kun je aan de slag met het toevoegen van je producten en de promotie van je webshop. In principe is alles mogelijk zonder webdeveloper en zonder een torenhoge investering. Belangrijk is wel om je webshop goed te onderhouden, d.w.z. regelmatige updates van WordPress en plug-ins, maar ook van je hostingspecificaties.
Op naar die 1e verkoop die altijd een speciaal gevoel geeft. Hoe vaak je ook webshops maakt, de 1e sale is altijd een mijlpaal, het bewijs dat het kan en de motivatie om nog harder aan de slag te gaan. Welk gevoel gaf jouw eerste verkoop? Of moet deze nog komen en ga je na het lezen van dit artikel starten met online verkopen via WooCommerce? Laat het even weten bij de reacties!
Alles weten over WooCommerce?
Ontvang de beste tips direct in je mailbox!